ADHD op school: Tips voor middelbare scholieren

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

ADHD op school: Tips voor middelbare scholieren

Hey daar! Heb jij ADHD en zit je op de middelbare school? Dan weet je dat het soms best lastig kan zijn om je te concentreren, je impulsen onder controle te houden en om te gaan met alle drukte om je heen. ADHD, ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een aandoening die invloed heeft op je aandacht, impulsiviteit en energieniveau, en dit kan zeker wat uitdagingen opleveren voor middelbare scholieren zoals jij.

Maar weet je wat? Je bent niet alleen en er zijn manieren om het leren op school een stuk makkelijker en leuker te maken. Sterker nog, door je ADHD te begrijpen en aan te pakken, kun je jouw school succes en persoonlijke succes enorm vergroten!

In deze blogpost gaan we een heleboel handige tips en leuke strategieën delen die je kunnen helpen om beter om te gaan met ADHD tijdens je middelbare schooltijd. Natuurlijk zijn deze tips niet alleen voor jou, maar ook voor je ouders en docenten, zodat zij jou kunnen ondersteunen in je leerproces.

We zullen onderwerpen behandelen zoals het creëren van een goede leeromgeving, het plannen van je tijd, het omgaan met uitstelgedrag en nog veel meer. Dus, laten we samen ontdekken hoe je met ADHD een geweldige tijd op de middelbare school kunt hebben!

Herken en begrijp de symptomen van ADHD

Voordat we de tips en strategieën induiken, is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste symptomen van ADHD zijn, zodat je ze kunt herkennen en begrijpen. Hier zijn de drie belangrijkste symptomen die je moet kennen:

Aandachtsproblemen

Mensen met ADHD kunnen moeite hebben om zich te concentreren op één taak en zijn vaak snel afgeleid. Ze kunnen het lastig vinden om goed te luisteren en details te onthouden.

Hyperactiviteit

Dit uit zich vaak in onrustig gedrag, zoals friemelen, niet stil kunnen zitten en veel praten. Het kan er ook voor zorgen dat je je van binnen heel erg onrustig voelt. 

Impulsiviteit

Dit betekent dat je snel en zonder na te denken beslissingen neemt. Dit kan leiden tot onderbrekingen in gesprekken, ongeplande acties en soms zelfs onveilige situaties.

Het is super belangrijk om deze symptomen te herkennen, omdat ze invloed kunnen hebben op je prestaties op school en je sociale leven. Als je denkt dat jij of iemand die je kent te maken heeft met deze symptomen, is het een goed idee om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door te praten met je huisarts, schoolpsycholoog of een specialist op het gebied van ADHD. Zij kunnen je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is en je adviseren over de beste manier om met je ADHD op school om te gaan.

Wees georganiseerd en creëer een structuur

Voor middelbare scholieren met ADHD is het heel erg belangrijk dat je een goede organisatie en structuur hebt. Het helpt je om gefocust te blijven, je tijd efficiënt te gebruiken en uiteindelijk betere resultaten te behalen. Laten we eens kijken naar enkele tips om je te helpen een gestructureerde leeromgeving te creëren:

Creëer een routine

Een dagelijkse routine kan je helpen om je tijd effectief in te delen en ervoor zorgen dat je al je taken uit kunt voeren. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan, te eten, te studeren en te ontspannen. Je kunt experimenteren met verschillende routines om te zien wat het beste voor jou werkt.

Gebruik agenda’s en planners

Het bijhouden van een agenda of planner helpt je om je tijd goed in te plannen en op de hoogte te blijven van deadlines en belangrijke data. Noteer al je huiswerk, toetsen en andere verplichtingen, zodat je niets vergeet en goed voorbereid bent.

Organiseer je studiemateriaal

Zorg ervoor dat je studiemateriaal georganiseerd en toegankelijk is. Gebruik mappen, tabbladen en labels om je aantekeningen, papieren en andere materialen netjes te ordenen. Hierdoor kun je informatie makkelijker terugvinden als je het nodig hebt en voorkom je stress en afleiding tijdens het studeren.

Door deze tips toe te passen, kun je een omgeving creëren die je helpt om gefocust en georganiseerd te blijven. Dit maakt het leren makkelijker en effectiever, waardoor je beter om kunt gaan met de uitdagingen die ADHD op school met zich meebrengt.

Deel je tijd goed in

Goed time-management is belangrijk voor alle middelbare scholieren, maar het is vooral essentieel voor leerlingen met ADHD. Time-management betekent heel simpelweg dat je je tijd goed indeelt. Het helpt je om op schema te blijven, stress te verminderen en je doelen te bereiken. Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken om je time-managementvaardigheden te verbeteren:

Stel prioriteiten

Leer om onderscheid te maken tussen belangrijke en minder belangrijke taken. Focus eerst op de taken met de hoogste prioriteit en werk vervolgens door je lijst heen. Dit zorgt ervoor dat je de belangrijkste dingen gedaan krijgt, zelfs als je af en toe afgeleid raakt.

Maak to-do-lijstjes

To-do-lijstjes zijn een geweldige manier om je taken overzichtelijk te houden. Schrijf alles op wat je moet doen en vink taken af zodra je ze voltooit. Dit geeft je een gevoel van voldoening en helpt je om gemotiveerd te blijven.

Gebruik timers

Timers kunnen je helpen om je te concentreren en efficiënter te werken. Stel bijvoorbeeld een timer in voor 25 minuten en focus je tijdens die periode volledig op je taak. Neem daarna een korte pauze van 5 minuten en herhaal het proces. Dit staat bekend als de Pomodoro-techniek en kan je helpen om je aandacht beter vast te houden.

Door het toepassen van deze time-managementtechnieken, kun je effectiever werken en je concentratie beter behouden. Het helpt je om meer gedaan te krijgen in minder tijd, waardoor je meer tijd overhoudt voor ontspanning en plezier.

Efficiënt en effectief leren

Voor leerlingen met ADHD kan het vinden van effectieve leermethoden- en strategieën een grote hulp zijn bij het leren en onthouden van informatie. Hier zijn enkele methoden die je kunt uitproberen om te zien of ze goed bij je passen:

Actief lezen

In plaats van passief door je studiemateriaal te bladeren, probeer actief te lezen. Dit betekent dat je vragen stelt, aantekeningen maakt, onderstreept en samenvat wat je leest. Hierdoor wordt de stof interessanter en ben je meer betrokken bij het leerproces.

Mindmapping

Mindmapping is een visuele manier om informatie te organiseren en verbanden te leggen. Maak een grote tekening met het hoofdonderwerp in het midden en teken takken met onderwerpen die bij het hoofdonderwerp horen. Dit zal je helpen om ideeën beter te onthouden en een goed overzicht van de totale stof te behouden. 

Geheugensteuntjes

Gebruik geheugensteuntjes om je te helpen informatie te onthouden. Dit kunnen acroniemen, rijmpjes of ezelsbruggetjes zijn die je helpen om belangrijke feiten of gegevens te onthouden. Bijvoorbeeld, om de volgorde van de planeten in ons zonnestelsel te onthouden, kun je het acroniem ‘My Very Eager Mother Just Served Us Nachos’ gebruiken (Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus).

We hebben al veel leerlingen met ADHD geholpen om betere schoolresultaten te halen. Door je leerstijl aan te passen aan jouw behoeften, kun je effectiever leren en je potentieel als leerling met ADHD optimaal benutten.

Ondersteuning van ouders en docenten

Samenwerken met je ouders en docenten is super belangrijk als je ADHD hebt. Ze kunnen je namelijk helpen om het beste uit jezelf en uit je schoolcarrière te halen! Laten we eens kijken naar hoe ze je kunnen ondersteunen en hoe jij kunt profiteren van hun hulp:

Aanmoediging

Ouders en docenten kunnen je motiveren en zelfvertrouwen geven door je te complimenteren met je prestaties en inspanningen. Positieve feedback helpt je om je goed te voelen over jezelf en je te realiseren dat jij, ondanks je ADHD, alles kunt bereiken.

Realistische verwachtingen

Het is belangrijk dat je ouders en docenten begrijpen wat ADHD is en hoe het jou beïnvloedt. Zo kunnen ze je helpen om realistische verwachtingen te stellen en je helpen om doelen te bereiken die haalbaar zijn. Het is oké om soms fouten te maken; wees niet te streng voor jezelf!

Hulp bij het aanleren van strategieën

 Je ouders en docenten kunnen je ondersteunen bij het aanleren van de leermethoden- en strategieën die je nodig hebt om succesvol te zijn op school. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het plannen en organiseren van je studietijd, het aanbrengen van structuur in je dagelijkse routine en het aanpakken van uitdagingen die je tegenkomt tijdens het leren.

Door samen te werken met je ouders en docenten en open te staan voor hun hulp en advies, zul je merken dat je steeds makkelijker kunt leren en betere resultaten kunt halen. Vergeet niet dat iedereen in jouw team zit en wil dat je slaagt. Dus, werk samen en haal het beste uit jezelf op de middelbare school!

Zorg voor jezelf en voorkom daarmee stress

School kan soms heel erg stressvol zijn, zeker als je ADHD hebt. Daarom is het super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en manieren te vinden om met stress om te gaan. Laten we eens kijken naar enkele tips die je kunnen helpen om je stressniveau te verlagen en je beter te voelen:

Lichaamsbeweging

Sporten en bewegen zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest! Regelmatig sporten kan je helpen om je energie kwijt te raken, je stemming te verbeteren en je concentratie te verhogen. Dus, ga lekker naar buiten, fiets, wandel, voetbal of doe aan yoga – wat je maar leuk vindt!

Slaap

Goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je welzijn en prestaties op school. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt (8-9 uur) en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden. Dit helpt je om je fris en energiek te voelen, waardoor je beter kunt omgaan met de uitdagingen van de dag.

Ontspanningstechnieken

Om stress te verminderen, is het belangrijk om manieren te vinden om te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Probeer bijvoorbeeld eens diep adem te halen, meditatie of mindfulness. Dit kan je helpen om je stressniveau te verlagen en je beter te focussen op je schoolwerk.Zorg goed voor jezelf en onthoud dat het oké is om af en toe een pauze te nemen. Door te leren hoe je stress kunt managen en jezelf te verzorgen, zal je je beter voelen en beter presteren op school. Dus relax, adem diep in en ga ervoor!

Nog één keer in het kort….

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!