De Cornell Methode: Actief leren en makkelijk notities maken

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

De Cornell Methode: Actief leren en makkelijk notities maken

Heb je ooit geprobeerd om tijdens de les notities te maken en eindigde je met een vel papier dat meer op een geheime code leek dan op bruikbare studienotities? Maak kennis met de Cornell methode: je nieuwe beste vriend als het gaat om notities maken. Deze methode is niet alleen je redder in nood tijdens saaie lessen, maar helpt je ook om de stof beter te snappen en te onthouden.

De Cornell methode is een slimme manier om hoofd- en bijzaken uit elkaar te houden, waardoor je lesstof verandert van een warboel in een georganiseerd meesterwerk. In plaats van overal krabbels te maken, verdeel je je pagina in drie delen: één voor de hoofdnotities, één voor sleutelwoorden en één voor een samenvatting. Klinkt simpel, toch? Dat is het ook!

De naam “Cornell” komt dus simpelweg van de universiteit waar deze geniale methode is ontwikkeld.

Terug in de tijd, naar de jaren 50 in de vorige eeuw, toen professor Walter Pauk van de Cornell Universiteit in Amerika dacht: “Er moet een betere manier zijn”. En voilà, de Cornell methode was geboren. Het doel was om studenten een handigere en effectievere manier te bieden om notities te maken en te studeren. En geloof me, het werkt als een trein.

Nu vraag je je misschien af: “Waarom zou ik overstappen op de Cornell methode?” Nou, wetenschappelijke studies en vele tevreden studenten bewijzen dat deze methode je helpt om informatie beter te organiseren en te onthouden. Het mooie is dat je actief bezig bent met de stof door belangrijke punten te markeren en een samenvatting te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je brein de informatie beter opslaat dan wanneer je passief tekst overneemt. Bovendien, door de samenvatting aan het einde, heb je een snelle review van de hele les, handig voor vlak voor de toets!

Dit is jouw gouden ticket naar de wereld van overzichtelijke en nuttige notities. Laten we duiken in het hoe en wat, zonder dat je een detective hoeft te worden om je eigen krabbels te ontcijferen.

Pak een vel papier. Ja, zo eenvoudig beginnen we. Zorg ervoor dat je pen of potlood geslepen is, we gaan geschiedenis schrijven, of op zijn minst, geschiedenisnotities.

We gaan het papier verdelen in secties: één brede kolom aan de rechterkant voor je notities, een smalle strook links voor kernwoorden, en een ruimte onderaan het vel voor die gouden samenvatting. Als voorbeeld kun je de afbeelding hieronder gebruiken.

Hoe werkt de Cornell methode? Wat is de Cornell Methode?

Nu komt het leuke gedeelte! Terwijl je leraar praat of terwijl je door je boek bladert, begin je in de rechterkolom notities te maken. Denk: bullet points, korte zinnen, en af en toe een tekening (als je creatief aangelegd bent????).

Links van je papier ga je nu de belangrijkste woorden noteren. Dit zijn de kernwoorden of concepten die de essentie van wat je leert samenvatten.

Onderaan je pagina ga je een samenvatting schrijven. Dit is je kans om alles wat je hebt geleerd samen te vatten. Probeer het in een paar zinnen te doen. Maak de samenvatting zo kort en bondig als je kunt, maar vergeet geen belangrijke details!

En voilà! Je hebt zojuist de Cornell methode meester gemaakt. Het is simpel, effectief, en wie weet, misschien wordt het wel je nieuwe beste vriend bij het studeren. Dus, pak die notitieblokken en laten we aan de slag gaan!

Heb je ooit geprobeerd om aantekeningen te maken tijdens de les en eindigde je dan met een notitieblok dat meer leek op een abstract kunstwerk dan op bruikbare studiematerialen? Maak je geen zorgen, we hebben allemaal wel eens in die schoenen gestaan. Maar vrees niet meer! De Cornell Methode is hier om je notities (en misschien zelfs je cijfers) te redden. Laten we eens kijken hoe je deze methode als een pro kunt gebruiken met een paar handige tips.

Afkortingen zijn je nieuwe vrienden: Denk eraan, tijdens een les praat je leraar waarschijnlijk sneller dan je grootmoeder op familiebijeenkomsten. Om bij te blijven, gebruik je afkortingen. Maak een lijstje van standaardafkortingen die je vaak gebruikt. Maar let op: zorg ervoor dat je je eigen afkortingen nog begrijpt als je je aantekeningen herleest!

Stel je voor, je hebt een toets en je notitieblok kijkt je aan alsof het zegt: “Je bent er nog niet klaar voor, maat.” Geen paniek! Gebruik de kernwoorden uit je Cornell-notities om jezelf te overhoren. Bedek de rechterkant van je notitieblad (waar je uitgebreide notities staan) en probeer de informatie te herinneren aan de hand van de kernwoorden aan de linkerkant. 

Wie zei dat studeren saai moet zijn? Gebruik verschillende kleuren voor verschillende thema’s of onderwerpen in je notities. Dit helpt niet alleen om je notities georganiseerd te houden, maar studies tonen ook aan dat kleur je geheugen kan verbeteren. Plus, het maakt je notitieblok er vrolijk en uitnodigend uit zien.

Door deze eenvoudige, maar effectieve tips toe te passen, til je de Cornell Methode (en je studievaardigheden) naar een hoger niveau. 

Wij hebben een aantal templates voor je gemaakt, die je kunt gebruiken om met de Cornell Methode te beginnen! Dit zijn A4’tjes die al ingedeeld zijn op de ‘Cornell manier’. Hier kun je ze downloaden, om meteen te beginnen.

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!