Van afleiding naar concentratie: Een gids voor middelbare scholieren

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Van afleiding naar concentratie: Een gids voor middelbare scholieren.

Afleiding en concentratie zijn belangrijke onderwerpen voor leerlingen op de middelbare school omdat ze direct invloed hebben op hun leerprestaties en hun vermogen om informatie te begrijpen en te onthouden. Afleiding kan ertoe leiden dat pubers hun aandacht verliezen en daardoor niet efficiënt kunnen leren. Dit kan leiden tot slechtere cijfers en moeilijkheden bij het begrijpen van de stof. Concentratie is daarentegen van groot belang omdat het helpt bij het opnemen en onthouden van informatie, en daardoor bij het halen van goede cijfers. Wanneer pubers in staat zijn om hun aandacht te richten op het studeren en afleiding kunnen verminderen, kunnen ze effectiever leren en betere resultaten halen.

Wat is afleiding?

Afleiding is een onderbreking van de aandacht, die kan leiden tot een vermindering van de prestaties of efficiëntie. In de context van studie, betekent afleiding dat iets de aandacht van een leerling afleidt van de taak waar ze mee bezig zijn, zoals een digitale notificatie, een gesprek of een geluid.

Soorten afleiding

Er zijn verschillende soorten afleiding waar pubers op de middelbare school mee te maken hebben, waaronder:

Afleiding-in-het-park
 • Digitale afleiding: Dit is de afleiding die ontstaat door het gebruik van digitale apparaten zoals smartphones, tablets en computers. Deze afleiding wordt veroorzaakt door sociale media, games, video’s, e-mails, berichten en andere online inhoud.
 • Afleiding van medeleerlingen: Dit is de afleiding die ontstaat door andere leerlingen in de klas, zoals gepraat, gelach, gerommel, etc.
 • Afleiding van de omgeving: Dit zijn afleidingen die ontstaan door factoren in de omgeving, zoals geluiden, geuren, temperatuur, verlichting, en andere fysieke factoren die afleiden van de taak.
 • Interne afleiding: Dit zijn afleidingen die ontstaan vanuit de eigen gedachten, gevoelens en emoties, zoals angst, verveling, of een gebrek aan motivatie.
 • Afleiding door multi-tasking: Dit is afleiding die ontstaat als een leerling probeert tegelijkertijd meerdere taken uit te voeren, waardoor het moeilijk is om zich op één taak te concentreren.
 • Vermoeidheid: Pubers kunnen moeite hebben met concentratie als ze moe zijn, vooral als ze niet genoeg slaap hebben gehad. Zorg ervoor dat je minimaal 8-9 uur per dag slaapt.
 • Stress: Hoge niveaus van stress, zoals die voorkomen tijdens examenperiodes, kunnen pubers afleiden van hun studies.
 • Lage motivatie: Sommige pubers hebben moeite om gemotiveerd te blijven tijdens hun studies, wat kan leiden tot afleiding en gebrek aan concentratie.
 • Gebrek aan structuur: Wanneer pubers geen duidelijke structuur of routine hebben tijdens het leren, kunnen ze moeite hebben om zich te concentreren en hun aandacht te behouden.

Invloed van afleiding

Afleiding kan op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op het leerproces en de prestaties van leerlingen, waaronder:

 • Vermindering van de efficiëntie: Afleiding kan leiden tot verlies van tijd en energie omdat de leerling zich moet heroriënteren en zich opnieuw moet concentreren op de taak waarmee ze bezig waren. Dit kan leiden tot een langer durend leerproces en minder tijd om andere dingen te doen.
 • Vermindering van de kwaliteit van het leerproces: Afleiding kan leiden tot een lagere kwaliteit van het leerproces, doordat een leerling niet in staat is om de informatie op te nemen en te onthouden zoals ze zouden doen wanneer ze zich volledig concentreren.
 • Slechtere prestaties: Afleiding kan leiden tot slechtere prestaties, zoals lagere cijfers, omdat de leerling niet in staat is om de informatie te begrijpen en toe te passen zoals ze zouden doen wanneer ze zich volledig concentreren.
 • Vermindering van de motivatie: Afleiding kan leiden tot een vermindering van de motivatie, omdat een leerling zich ontevreden kan voelen over hun prestaties en hun gebrek aan vooruitgang.
 • Vermindering van de mentale gezondheid: Afleiding kan ook leiden tot een vermindering van de mentale gezondheid, zoals angst, depressie, en stress, als gevolg van een gebrek aan vooruitgang en een gevoel van falen.

Wat is concentratie?

Concentratie is het vermogen van onze hersenen om zich te richten op een specifieke taak of op een specifiek stuk informatie, terwijl afleiding wordt vermeden of genegeerd. Het is de capaciteit om de aandacht, voor een bepaalde periode, te richten op één taak en om deze taak zo efficiënt mogelijk te verwerken. In de context van studie, betekent concentratie dat een leerling in staat is om zich te richten op het leren, zonder te worden afgeleid.

Concentratie en afleiding zijn twee tegengestelde processen die op een aantal manieren van elkaar verschillen:

Doel: Concentratie heeft als doel om je te richten op een specifieke taak, terwijl afleiding het doel heeft om de aandacht af te leiden van de taak waarmee je bezig bent.

Effect: Concentratie heeft een positief effect op het leerproces en de prestaties, terwijl afleiding een negatief effect heeft. Concentratie stelt iemand in staat om efficiënt te werken, de informatie beter op te nemen en te onthouden en betere cijfers te halen. Afleiding kan leiden tot verlies van tijd, energie en efficiëntie, slechtere prestaties en een vermindering van de motivatie.

Oorsprong: Concentratie is een actief proces dat afkomstig is vanuit de leerling zelf. Het is iets dat je zelf kunt doen om je te concentreren. Afleiding daarentegen, kan zowel intern als extern zijn, afkomstig vanuit de leerling zelf of vanuit de omgeving.

Aard: Concentratie is een bewust proces waarbij iemand zich bewust is van zijn of haar aandacht en actief werkt om deze te richten op een taak. Afleiding is een onbewust proces waarbij iemand zich niet bewust is van zijn of haar aandacht en deze afdwaalt naar andere zaken.

Hoe houd je als puber de afleiding onder controle?

Studeren-met-oortjes

Er zijn verschillende manieren waarop pubers op de middelbare school afleiding kunnen beperken, waaronder:

 1. Zet de telefoon in de vliegtuigmodus: Tijdens het leren, kunnen leerlingen hun telefoon in de vliegtuigmodus zetten om afleiding van inkomende telefoontjes, berichten of meldingen te verminderen.
 2. Maak gebruik van apps die specifiek zijn ontworpen voor concentratie: Er zijn apps beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor concentratie, zoals “Forest” of “Self Control”, die helpen bij het blokkeren van afleidingen en het behouden van focus.
 3. Stel een leerplan op: Het opstellen van een leerplan kan helpen bij het beperken van afleiding door specifieke tijden van de dag te reserveren voor het leren en door afleiding te vermijden tijdens deze tijden.
 4. Studeren in een rustige ruimte: Zoek een rustige en stille plek om te studeren, zoals een bibliotheek of een studiezaal, waar afleiding van medeleerlingen wordt verminderd.
 5. Gebruik van oordopjes: Het gebruik van oordopjes kan helpen om afleiding te verminderen, door het blokkeren van geluiden van medeleerlingen of de omgeving.
 6. Gebruik van een studiebuddy: Een studiebuddy kan helpen om afleiding te verminderen, omdat je elkaar kunt helpen om je te concentreren en elkaar aan kunt sporen om geconcentreerd te leren.
 7. Gebruik van een focus-techniek: er zijn verschillende focus technieken zoals de Pomodoro-techniek of de ‘Eisenhower matrix’, die kan helpen om afleiding te verminderen en je te concentreren op een taak.
 8. Creëer een rustige en georganiseerde leeromgeving: Het creëren van een rustige en georganiseerde leeromgeving kan helpen om afleiding te verminderen. Dit kan betekenen het opruimen van de studieplek, het organiseren van boeken en notities, en het creëren van een aangenaam en comfortabel studieklimaat. Zet bijvoorbeeld het raam open voor frisse lucht en zorg ervoor dat er genoeg (zon)licht in de ruimte is.
 9. Gebruik van een specifieke studieplek: Het hebben van een specifieke studieplek kan helpen om afleiding te verminderen, omdat de hersenen deze plek gaan koppelen aan het leren en daardoor makkelijker geconcentreerd kunnen blijven.
 10. Gebruik van een to-do-list: Door het maken van een to-do-list, kun je je beter concentreren op de taak waar je mee bezig bent.

Het is belangrijk om je te realiseren dat sommige afleiding kan helpen om te ontspannen en te herstellen, dus een juiste balans moet worden gevonden tussen afleiding en concentratie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat sommige methoden voor de één beter werken dan voor de ander, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende technieken en te vinden wat het beste werkt voor jou.

Hoe verbeter je je concentratie?

Er zijn verschillende oefeningen die leerlingen op de middelbare school kunnen doen om hun concentratie te verbeteren, waaronder:

 • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen, zoals diaphragmatische ademhaling, kunnen helpen om afleiding te verminderen en concentratie te verbeteren door het lichaam te kalmeren en de geest te ontspannen.
 • Progresieve Muscles Relaxation(PMR): PMR helpt om spanningen in het lichaam te verminderen, waardoor de geest kan ontspannen en concentratie kan verbeteren. Het bestaat uit een opeenvolging van oefeningen waarbij de spieren worden aangespannen en vervolgens ontspannen.
 • Brain Games: Er zijn veel brain games beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om concentratie te verbeteren, zoals Sudoku, kruiswoordpuzzels en geheugenspelletjes.
 • Time management technieken: Time management technieken zoals de Pomodoro techniek of de Eisenhower matrix, kunnen helpen om je tijd efficiënt te besteden en afleiding te beperken.
 • Fysieke activiteit: regelmatige fysieke activiteit kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de geest te ontspannen, waardoor je concentratie zal verbeteren.
 • Bepaal je meest productieve tijden: Bepaal wanneer je het meest productief bent gedurende de dag en plan op die momenten je belangrijkste leersessies.
 • Maak gebruik van een to-do-list: Maak een to-do-list voor de dag of week, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat er gedaan moet worden en hoeveel tijd er nodig is.
 • Neem tijd voor jezelf: Plan tijd in voor ontspanning en recreatie om te voorkomen dat je uitgeput raakt.
 • Meditatie: Meditatie kan helpen om afleiding te verminderen en concentratie te verbeteren. Er zijn verschillende soorten meditatie, zoals concentratie meditatie, waarbij de aandacht wordt gericht op een specifiek object, zoals de ademhaling. Of mindfulness meditatie, waarbij de aandacht wordt gericht op het moment.
 • Yoga: Yoga kan helpen om het lichaam en de geest te ontspannen, waardoor afleiding wordt verminderd en concentratie wordt versterkt.

Het is goed om te onthouden dat concentratie een vaardigheid is die kan worden verbeterd door oefening. Daarom is het belangrijk om regelmatig te oefenen en je in te zetten om je concentratie vaardigheid te versterken en te behouden.

Nog een keer in het kort…

Afleiding en concentratie zijn belangrijke aspecten van het leerproces voor pubers op de middelbare school. Afleiding kan leiden tot slechtere prestaties en een lagere productiviteit, terwijl concentratie kan leiden tot betere prestaties en een hogere productiviteit. Er zijn verschillende manieren waarop pubers hun concentratie kunnen verbeteren, bijvoorbeeld het opstellen van een leerplan en het gebruiken van een studybuddy, oordopjes of een focus-techniek.

Het is belangrijk om te realiseren dat elke persoon anders is en dat sommige methoden beter werken dan andere, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende technieken en te vinden wat het beste werkt voor jou.

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!