Hoe kun je de stof die je moet leren het beste herhalen?

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Hoe kun je de stof die je moet leren het beste herhalen?

Stel je voor, je bent bezig met het leren van een nieuwe dansmove. De eerste keer voelt het alsof je twee linkerbenen hebt, maar na de tiende keer voel je je bijna als Michael Jackson. Wat is hier gebeurd? Simpel: het magische woord is “herhaling”.

Herhaling speelt een belangrijke rol tijdens het leren. Het is de superlijm die informatie vastplakt in ons langetermijngeheugen. Zonder herhaling zouden onze hersenen informatie zo snel verliezen als een zeef gevuld met water. 

De vergeetcurve laat ons zien hoe snel we informatie vergeten, als we die informatie niet actief herhalen. De meeste informatie is vlak na het leren namelijk alweer uit onze hersenen ontsnapt.

Hermann Ebbinghaus, een slimme kerel uit de 19e eeuw, ontdekte dat we de meeste nieuwe informatie razendsnel vergeten als we deze niet actief herhalen. Stel je voor, je leert iets nieuws en BOEM, binnen een uur is 50% van die informatie alweer op vakantie. 

De vergeetcurve van Hermann Ebbinghaus - Hoe kun je stof die je moet leren het beste herhalen?

Maar, als je die info herhaalt, blijft het steeds langer en beter hangen in je geheugen. Herhaling bouwt als het ware een snelweg in je brein, waardoor informatie sneller en makkelijker bereikbaar wordt. Herhaling is dus de kracht van leren.

Door de stof op verschillende momenten opnieuw door te nemen, zorg je ervoor dat je brein het opslaat voor de lange termijn. En dat, beste lezers, is hoe je van het ‘oeps, vergeten‘ naar het ‘oh ja, dat weet ik!’ gaat.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je uren naar je boeken staart, maar de informatie gewoon weigert om in je brein te blijven plakken? Je bent niet alleen! De oplossing is niet om meer tijd te spenderen aan het staren, maar slimmer herhalen. Ja, je hoort het goed: herhalen is de superkracht als het gaat om leren. 

Het lijkt misschien logisch, maar een goed geplande studieroutine kan het verschil maken tussen “Uh, wat was dat ook alweer?” en “Oh, dat weet ik!”. Zet kleine, regelmatige herhaalsessies in je agenda. Zo hack je de vergeetcurve en zorg je ervoor dat informatie langzaamaan verhuist naar je langetermijngeheugen.

Flashcards zijn niet alleen voor goochelaars. Deze kleurrijke kaartjes kunnen je beste vrienden worden als het gaat om herhalen. Aan de ene kant schrijf je een vraag of een sleutelwoord, en aan de andere kant het antwoord of de uitleg. Mix ze door elkaar en test jezelf. 

Waarom wachten op de toets als je nu al kan oefenen met examenvragen? Door zelf vragen te bedenken, duik je dieper in de stof en begrijp je het op een ander niveau. Plus, het is een leuke manier om te checken wat je al weet (en wat nog niet).

Stel je voor: je praat met je beste vriend of vriendin en legt uit wat je hebt geleerd. Door hardop te praten, orden je niet alleen je gedachten, maar versterk je ook de verbindingen in je brein. Het is alsof je je eigen docent wordt, en wie kan jou beter leren dan jijzelf?

Elke van deze methoden draagt bij aan het bouwen van stevige mentale bruggen tussen wat je net hebt geleerd en wat je voor altijd wilt onthouden. De kracht van herhaling is niet te onderschatten; het is de sleutel tot het slot op ons geheugen. 

Stel je voor: je zit te net voor het eerst te leren, voor een lastige wiskunde toets. Je maakt meteen een oefentoets… en verwacht magisch succes? Zo werkt het helaas niet. Maar, hoe vaak moet je iets herhalen om het echt in je brein te graveren?

Je moet herhaling zien als het zorgvuldig water geven van de kamerplanten. Niet in één keer een emmer water, maar regelmatig een klein beetje, zodat ze blijven bloeien. Net als planten heeft je brein regelmatige ‘voeding’ nodig om kennis te laten groeien. 

Begin met herhalen de dag na het leren, vervolgens drie dagen later, dan na een week, en zo voort. 

Dus: Dag 1 beginnen met leren. Dag 2 voor het eerst herhalen. Dag 5 opnieuw herhalen. Dag 12 weer herhalen. Enzovoorts…

Herhalen klinkt misschien saai, maar het kan ook leuk zijn. Maak er een spel van, gebruik flashcards of maak een mindmap van de stof. En voor iedereen die zijn of haar leerstijl wil verbeteren, biedt onze cursus ‘Leren Leren’ de perfecte ondersteuning. Herhaling is de kracht van leren, en met de juiste strategieën wordt leren een fluitje van een cent.

Laten we eens duiken in enkele praktische tips die herhalen tijdens het leren niet alleen effectief, maar ook – geloof het of niet – leuk kunnen maken!

Daar zijn ze weer… Schrijf aan de ene kant een vraag of sleutelwoord en aan de andere kant het antwoord of de uitleg. Deze kleine krachtpatsers zijn perfect voor onderweg, tussen de Fortnite-sessies door, of tijdens die eeuwige familiediners. Plus, ze zijn geweldig voor elke leerstijl – of je nu visueel, auditief, of kinesthetisch ingesteld bent.

Probeer de leerstof te herhalen op dag 1, dag 2, dag 5, dag 12 en dag 30 na het eerste leren. Dit helpt om die irritante vergeetcurve de baas te zijn en zorgt ervoor dat de informatie zich nestelt in je langetermijngeheugen.

Wie zegt dat leren saai moet zijn? Maak je eigen quizzen of gebruik apps zoals Kahoot! om je kennis op een leuke manier te testen. Dit is niet alleen een geweldige manier om te leren, maar ook om te zien waar je nog wat extra aandacht aan moet besteden. Bonus: het is een geweldig excuus om je vrienden uit te dagen en te zien wie het beste heeft geleerd!

We zijn allemaal verschillend, en dat is maar goed ook! Of je nu leert door te zien (visueel), te horen (auditief), of te doen (kinesthetisch), zorg ervoor dat je herhalingstechnieken kiest die bij jou passen. Houd je van muziek? Maak dan een liedje van je leerstof. Ben je meer een visueel type? Gebruik kleurrijke mindmaps. En als je graag beweegt terwijl je leert, probeer dan de stof te herhalen terwijl je een wandeling maakt.

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!