Zó blijf je gemotiveerd om te leren – 12 onmisbare tips

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Zó blijf je gemotiveerd om te leren – 12 onmisbare tips

Begin met het bedenken van wat je wilt bereiken. Dit kan van alles zijn, van een hoger cijfer voor wiskunde tot het leren van een nieuwe taal. 

Maak je doelen vervolgens SMART: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch, en Tijdgebonden. Bijvoorbeeld, besluiten om binnen drie maanden tien nieuwe Franse woorden per dag te leren, is een geweldig doel. Het geeft je iets concreets om naartoe te werken en maakt het een stuk makkelijker om gemotiveerd te blijven tijdens het leren.

Zelfs als het even tegenzit, probeer positief te blijven. Stel, je hebt een slecht cijfer gehaald voor een toets. Balen natuurlijk, maar zie het als een kans om te leren en het de volgende keer beter te doen. Onthoud: elke fout is een stap richting succes.

We hebben allemaal wel eens een off-day. Misschien heb je ruzie met een vriend of zit je gewoon niet lekker in je vel. Probeer deze persoonlijke problemen niet door te laten werken op je leerwerk. Een duidelijke grens trekken helpt je om je focus te houden. Stel, je maakt een vaste studieplek waar je alleen bezig bent met leren, zo’n ‘leer-nestje’ helpt echt om je motivatie te behouden tijdens het leren.

Hoe blijf je gemotiveerd om te leren?

Elke dag iets nieuws leren houdt je geest scherp en je motivatie hoog. Het kan zo simpel zijn als een nieuw feitje opzoeken of een nieuwe vaardigheid proberen. Dit houdt het leren fris en spannend.

Wanneer je leert over onderwerpen die je echt interessant vindt, voelt leren niet als een opgave. Houd je van sterrenkunde? Duik daar dan dieper in. Je passie volgen maakt leren natuurlijk en leuk. En het zorgt ervoor dat je geen moeite hebt om gemotiveerd te blijven tijdens het leren.

Ken je die dagen dat alles je te veel lijkt? Vaak komt dat door te veel negativiteit om je heen. Probeer je te omringen met positiviteit en mensen die je energie geven, niet nemen.

Vertrouwen hebben in je eigen kunnen is ongelofelijk belangrijk. Denk aan de momenten dat iets je wél gelukt is, en gebruik dat als brandstof voor je zelfvertrouwen. Een beetje zelfvertrouwen kan wonderen doen voor je motivatie om te blijven leren.

Buiten je comfortzone kun je stappen maken. Het is oké om fouten te maken; dat betekent dat je leert en groeit. Stel je voor dat je bang bent voor spreken in het openbaar, maar je doet het toch. Dat gevoel achteraf is onbetaalbaar.

Vergeet niet om tussen al dat leren door ook tijd te maken om te chillen. Ontspanning is net zo belangrijk als studeren. Pak je rustmomenten, ga sporten, hang met vrienden, of doe even helemaal niets. Je brein zal je dankbaar zijn en je motivatie ook.

Elke kleine overwinning is een reden voor een feestje. Heb je vandaag alles van je to-do lijst kunnen afstrepen? Vier het! Deze kleine successen houden je gemotiveerd.

Vertel anderen over je (leer)doelen. Dit kunnen je ouders zijn, je vrienden, of zelfs je docenten. Zij kunnen je steunen en helpen herinneren aan je doelen wanneer je het even niet meer ziet zitten. Je doelen delen met anderen helpt je om je motivatie voor het leren te behouden.

Niet elke dag zal perfect zijn, en dat is oké. Wees niet te hard voor jezelf als dingen niet meteen lukken. Geduld hebben en vriendelijk zijn voor jezelf is een kunst die je helpt door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

Door deze stappen te volgen, wordt ‘hoe blijf je gemotiveerd om te leren’ een stuk makkelijker en duidelijker.

Ben jij een leerling die opzoek is naar een manier om makkelijker en beter te leren? Of ben je een ouder die zijn/haar kind wil helpen met halen van betere cijfers? We’ve got you!

Wij helpen middelbare scholieren met het verbeteren van hun schoolresultaten. Hoe we dat doen? Door ze te leren, hoe ze het beste kunnen leren. ‘Leren Leren’ noemen we dat. 

We bespreken alle leermethoden en -strategieën waarvan bewezen is dat ze werken op school. Vervolgens helpen we iedere individuele leerling met het implementeren van die leermethoden en -strategieën in hun eigen leerstijl. Op die manier creëren ze namelijk een leerstijl die perfect bij ze past. 

Iedere leerling is namelijk anders en iedere leerling leert daarom op zijn of haar eigen manier. Op school wordt meer een ‘one-size-fits-all’ aanpak gebruikt. Waarbij er te weinig naar de behoeften en vaardigheden van de individuele leerling wordt gekeken. 

Wij doen dat dus anders! Wil je meer informatie over hoe we dat doen? Dan vind je die informatie hier. Wil je weten welke pakketten we aanbieden? Dan check je dat hier.

Wij helpen je met het verbeteren van je cijfers, het verhogen van je zelfvertrouwen en het verlagen van die vervelende stress door school! Geloof je ons niet? Lees dan de reviews van onze cursisten (en hun ouders).

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!