Je tiener in 5 stappen motiveren voor school!
Komt dit je bekend voor? Je weet zeker dat je zoon of dochter ontzettend veel in zijn of haar mars heeft, maar ze doen er helemaal niks aan om die potentie waar te maken. Ze kijken liever Netflix, ze scrollen liever door Insta, ze chillen liever met vrienden en vriendinnen of ze doen liever één van 100.000 andere dingen.
Jij weet dat de middelbare school ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, maar om de een of andere reden dringt dat niet bij ze door. Ze lijken niet te begrijpen dat de middelbare school voor een groot gedeelte bepaalt hoe ze de rest van hun leven door zullen brengen.
Kortom je zou graag willen dat ze meer motivatie hebben om goed te presteren op de middelbare school. Dat komt goed uit, want deze tips kunnen je ontzettend helpen om je puber te motiveren voor school!
1. WAAROM is je puber niet geïnteresseerd in school?
Dit is natuurlijk de eerste vraag die beantwoord moet worden. Als jullie er samen achter kunnen komen waarom je zoon of dochter geen interesse heeft in school, dan kun je van daaruit gaan werken aan een oplossing.
Er kunnen natuurlijk ontzettend veel oorzaken zijn. Is school te moeilijk of is het misschien zelfs te makkelijk? Is je kind onzeker of speelt faalangst een rol? Heeft je kind vrienden of vriendinnen die het stoer vinden om niks om school te geven? Zitten er pestkoppen op school die het verzieken? Kan je kind het niet vinden met de docenten of met medeleerlingen?
En zo zijn er natuurlijk nog veel meer verschillende redenen te bedenken, waardoor er een gebrek aan motivatie voor school kan zijn. De eerste stap is dus uitvinden wat die oorzaak of oorzaken zijn!
2. Bepaal samen het doel voor je kind.
Doelen stellen is een van de belangrijkste onderdelen van de middelbare school. Zonder goed doel, is het bijna onmogelijk om jezelf goed te kunnen motiveren. Daarom is het belangrijk dat jullie samen gaan bepalen welke doelen er behaald moeten worden.
Samen is daarin het sleutelwoord, want geen enkele puber houdt ervan om doelen opgedragen te krijgen. Als je kind zich niet kan vinden in het doel dat jij graag behaald ziet worden, dan hoef je er niet van uit te gaan dat het gaat lukken.
Natuurlijk is school voor veel leerlingen stom en is huiswerk vervelend en nutteloos (dat vond je zelf vroeger waarschijnlijk ook), maar toch willen de meeste leerlingen wel gewoon over gaan aan het eind van het jaar. Dat is dus een doel om mee te beginnen. Maar daarnaast kun je natuurlijk ontzettend veel verschillende andere doelen bepalen.
Zorg er wel altijd voor dat de doelen specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijdgebonden zijn.
3. Beloon je tiener voldoende!
De derde tip is dat je je kind beloont als hij of zij (een deel van) een doel behaald heeft. Als jullie de doelen meetbaar hebben gemaakt, dan kun je heel makkelijk zien wanneer een bepaald doel is behaald. Zorg er dan ook voor dat je je kind beloont.
De manier waarop je je kind beloont kan natuurlijk van alles zijn, maar onderzoek heeft uitgewezen dat beloningen veel beter werken dan straffen. Vaak zijn tieners al blij met kleine dingen, zoals een uur extra gamen of Netflix.
Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk met korte termijn beloningen te werken en minder met lange termijn beloningen. Een van de redenen dat je kind weinig motivatie heeft om goed aan school te werken is dat het nog zo vreselijk lang duurt voordat ze daar profijt van hebben, namelijk pas als ze een diploma hebben en kunnen gaan werken.
Tieners denken nou eenmaal vaak in korte termijn periodes en daarom is het slim om ze op de korte termijn te belonen voor goede prestaties. Dus in plaats van een weekend naar Londen als ze een 8 op hun eindrapport halen, kun je beter voor dat uurtje extra gamen gaan als ze een 8 voor hun proefwerk van komende woensdag halen.
4. Benadruk het positieve.
Zeg nou eerlijk, iedereen vindt het fijner om op een positieve manier behandeld te worden, dan op een negatieve manier en dat is zeker voor jouw puber niet anders. Sterker nog, zoals je waarschijnlijk wel weet, schieten pubers nogal snel en heftig in de verdediging als hun negatieve eigenschappen of acties benadrukt worden.
Probeer daarom zoveel mogelijk de positieve aspecten in een situatie te benadrukken.
“Fantastisch van die 7 voor wiskunde en heel jammer van je onvoldoende voor geschiedenis, maar dat komt de volgende keer vast en zeker goed!”
Onthoud, je wil je puber motiveren om zo hard mogelijk aan school te werken en daar helpt een hoop negativiteit absoluut niet aan mee. Maar een ongemeend compliment werkt ook niet, pubers zijn vaak lui, maar absoluut niet dom. Ze merken het meteen als je je compliment niet meent of als je overdrijft.
Ohja, wil je dat je compliment ook echt goed overkomt? Zorg er dan voor dat je absoluut geen kritiek verbergt in je compliment. Natuurlijk moet je zo nu en dan aangeven dat bepaalde prestaties verbeterd moeten worden, maar doe dat niet verborgen in een compliment zoals:
“Gefeliciteerd met je 8 voor Nederlands, als je nou je huiswerk ook nog zou maken, dan haal je de volgende keer makkelijk een 9.”
5. Help je kind!
Dingen als doelen stellen, motivatie en plannen zijn vaak niet de sterkste punten van een puber. Dit zijn bij uitstek de dingen die ze in pubertijd moeten ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je ze hier zoveel mogelijk bij ondersteunt. Help met het bepalen van doelen, probeer ervoor te zorgen dat ze vanuit zichzelf gemotiveerd worden, bijvoorbeeld door te benadrukken dat je in ze gelooft.
Maar vooral het plannen is vaak een probleem voor tieners. Op de middelbare school krijgen ze een hele hoop werk voor de kiezen, waardoor het moeilijk wordt om het overzicht te bewaren. Waar moet ik beginnen? Wanneer moet dit af zijn? Hoeveel leerwerk zal dat proefwerk ongeveer zijn? Hoe moet ik voor dit so leren?
Ze zien door de bomen het bos niet meer en daar kun je je kind goed bij helpen. Probeer er samen achter te komen wat er allemaal moet gebeuren, wanneer alles klaar moet zijn en hoe hij of zij dat aan wil gaan pakken. Deel alles op in kleine, behapbare stukjes. Maak een planning met duidelijke deadlines en bespreek of de planning haalbaar is.
Maak wel duidelijk dat de verantwoordelijkheid bij je kind ligt. Je kunt samen een prachtige planning maken, maar als er vervolgens niks mee wordt gedaan en heb je er natuurlijk ook maar weinig aan.
We hopen natuurlijk dat deze tips je gaan helpen om je kind(eren) te motiveren om beter aan school te werken. Ben je op zoek naar andere manieren om je tiener te motiveren, neem dan een kijkje op www.learningispower.nl.
Onze cursus helpt middelbare scholieren om betere resultaten te halen én daarnaast lekker veel vrije tijd te hebben. Al onze cursisten zullen de methoden en technieken levenslang kunnen gebruiken en het zal ze dus ook levenslang helpen met het leren van nieuwe dingen. Bovendien steek je zelf waarschijnlijk ook nog wat op uit de introductievideo’s!