Wat is de ‘Leren Leren’-methode? Een gids naar succes voor jouw kind

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Wat is de ‘Leren Leren’-methode? Een gids naar succes voor jouw kind

In het digitale tijdperk van vandaag, waarin informatie slechts een muisklik verwijderd is, zou je denken dat leren een fluitje van een cent is voor onze kinderen. Maar de realiteit? Niet elke vorm van studeren is effectief. En daar komt het concept ‘leren leren’ om de hoek kijken.

Misschien heb je de term “leren leren” al eens gehoord, maar vraag je je af: wat is ‘leren leren’ nou precies? Het is niet zomaar een trendy term die rondzweeft in educatieve kringen. Het verwijst naar de vaardigheid waarbij leerlingen niet alleen informatie absorberen, maar ook leren hóe ze effectief kunnen leren. Klinkt een beetje als een tongbreker, nietwaar? Maar het is een essentieel onderdeel van de moderne middelbare school.

Met de toenemende druk en de diversiteit aan onderwerpen op de middelbare school kan het voor leerlingen moeilijk zijn om bij te blijven. Simpelweg de informatie in je hoofd stampen werkt niet meer. De ‘leren leren methode’ leert leerlingen hoe ze informatie kunnen begrijpen, verwerken en toepassen op een manier die voor hen het beste werkt.

In deze blog duiken we dieper in dit onderwerp. We zullen de kernprincipes van de ‘leren leren methode’ verkennen, waarom het zo essentieel is, en hoe jij als ouder je kind kunt ondersteunen in deze leerreis. 

Dus, of je nu een ouder bent die graag op de hoogte blijft van de nieuwste onderwijsmethoden of gewoon op zoek bent naar manieren om je kind te helpen slagen op school, blijf lezen! We hebben een schat aan informatie voor je in petto.

Leren Leren: Wat Betekent Dat Nou?

Laten we beginnen met een opdracht: ‘denk eens terug aan de laatste keer dat je probeerde een nieuw recept te koken.’ Je hebt de eerste keer waarschijnlijk de stappen uit het recept gevolgd en de ingrediënten verzameld. Maar toen je de volgende keer datzelfde gerecht probeerde te maken zonder naar het recept te kijken, ging het toen net zo goed als mét recept? Voor velen van ons is het antwoord waarschijnlijk “niet echt”. En dit brengt ons bij het concept van ‘Leren leren’.

Wanneer we het hebben over ‘leren leren’, praten we niet alleen over het opnemen van feiten zoals je doet met een recept. Nee, ‘leren leren’ gaat over het begrijpen van hoe we informatie effectief kunnen binnen krijgen, begrijpen, onthouden en toepassen in verschillende situaties. 

Stel je voor dat ‘leren leren’ als een gereedschapskist is. Je kind verzamelt niet alleen gereedschappen (kennis), maar leert ook hoe ze die gereedschappen het beste kunnen gebruiken.

Simpelweg informatie onthouden is vergelijkbaar met het lezen van een recept en onthouden welke ingrediënten je nodig hebt. Maar echt leren begrijpen is alsof je dat recept meerdere keren hebt gemaakt, het hebt aangepast naar je eigen smaak, en het uiteindelijk zonder hulp kunt maken. Het is het verschil tussen weten dat 2 + 2 gelijk is aan 4 en begrijpen waarom dat zo is.

De ‘leren leren methode’ is dus een cruciale vaardigheid op de hedendaagse middelbare school (en vervolg opleidingen). Het helpt scholieren niet alleen bij het navigeren door hun schooljaren, maar bereidt ze ook voor op de uitdagingen van het hoger onderwijs en het leven daarbuiten.

Leren Leren - Leren hóé je moet denken, niet wát je moet denken | Learning is Power

Waarom ‘Leren Leren’ Onmisbaar is voor je Tiener op de Middelbare School

Laten we eerlijk zijn: de middelbare school is niet altijd een eitje. Van de berg huiswerk tot de druk van toetsen en de verwachting om te presteren – het is alsof onze tieners jongleren met brandende kegels terwijl ze op een eenwieler balanceren. En dat zonder handleiding! Dus, waarom is ‘leren leren’ in deze fase zo belangrijk?

De middelbare school brengt een heel scala aan unieke uitdagingen met zich mee. Kinderen worden geconfronteerd met steeds complexere onderwerpen, steeds meer verschillende vakken en de verwachting dat ze zelfstandig kunnen werken. Simpelweg feitjes stampen volstaat niet meer. Het gaat nu om kritisch denkenverbanden leggen en, ja, echt begrijpen.

Daar komt de ‘leren leren methode’ om de hoek kijken. Deze methode leert studenten niet alleen wat ze moeten weten, maar vooral hoe ze het beste kunnen leren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van samenvattingen, het stellen van de juiste vragen tijdens de les of het plannen van hun studietijd.

Door de vaardigheden van ‘leren leren’ te beheersen, kunnen scholieren zich gemakkelijker aanpassen aan nieuwe onderwerpen en uitdagingen. Ze worden veerkrachtiger als het gaat om obstakels op school en ontwikkelen een dieper begrip van hun studiemateriaal. En, laten we eerlijk zijn, welke ouder wil nou niet dat hun kind excelleert en het beste uit zichzelf haalt?

Stel je voor: jouw kind dat zelfverzekerd een wiskunde-toets tegemoet gaat, niet omdat ze elk antwoord uit hun hoofd hebben geleerd, maar omdat ze écht begrijpen wat er wordt gevraagd. Dat is de kracht van ‘leren leren’ en precies de reden waarom het zo essentieel is op de middelbare school.

De Geheimen Achter de ‘Leren Leren Methode’ Opgelicht

Stel je die gereedschapskist weer voor. Een gereedschapskist met daarin alles wat je nodig hebt om een ingewikkeld bouwproject te fixen. De ‘leren leren methode’ is dus vergelijkbaar, maar dan voor het brein van je tiener. Het is een gereedschapskist boordevol technieken en strategieën om effectiever te leren. 

Maar wat maakt deze methode nou zo bijzonder, en hoe onderscheidt het zich van de ouderwetse manier van stampen en herhalen?

Actief Leren

Terwijl de traditionele methoden vaak draaien om passief informatie opnemen (denk aan urenlang lezen of aantekeningen overpennen), draait ‘leren leren’ om actief met de stof bezig zijn. Dit betekent discussiëren over onderwerpen, vragen stellen, of de informatie op een nieuwe manier presenteren.

Metacognitie

Een chic woord, dat weten we. Maar simpel gezegd gaat het over nadenken over je eigen denkproces. Met ‘leren leren’ wordt je kind aangemoedigd om te reflecteren: “Hoe heb ik dit onderwerp aangepakt? Wat werkte er wel en wat niet?”

Verbanden Leggen

In plaats van elk feitje als een los eilandje te zien, leert de ‘leren leren methode’ studenten om verbanden te zien tussen verschillende informatie. Zo wordt een netwerk van kennis opgebouwd waarin alles met elkaar in verbinding staat.

Flexibiliteit in Studietechnieken

Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Deze methode moedigt aan om verschillende technieken uit te proberen en te ontdekken wat het beste past bij de individuele leerstijl van je kind.

Focus op Begrip

Het gaat niet om het simpelweg onthouden van informatie voor die ene toets. Het draait om het écht begrijpen van de stof, zodat de kennis ook na de toets behouden blijft.

Samenvattend, terwijl traditionele studietechnieken vaak gaan over het wát: Wát moet ik onthouden? Wát moet ik opschrijven? Gaat de ‘leren leren methode’ over het hoe en waarom. Het gaat over het proces van leren zelf en hoe je dat proces kunt optimaliseren, zodat je altijd en voor ieder vak goede cijfers kunt halen.

En als dit allemaal wat overweldigend klinkt, wees gerust. Er zijn geweldige middelen beschikbaar, zoals onze online cursus ‘Leren leren’, die je kind stap voor stap door dit proces begeleidt.

Waarom Elk Kind de Kunst van ‘Leren Leren’ Onder de Knie Moet Krijgen

Stel je eens voor: een kind dat zonder enige aanmoediging zijn huiswerk doet, enthousiast over onderwerpen praat en de stof die hij of zij moet leren heel graag wil begrijpen, in plaats van het slechts te onthouden voor de volgende toets. Klinkt als een utopie, toch? Dankzij de principes van ‘leren leren’ is dit echter binnen handbereik voor elk kind!

Zelfontdekking

Hier draait het allemaal om bij ‘leren leren’. Het is een proces waarbij je kind de kans krijgt om te ontdekken hoe hij/zij zelf het beste leert. Sommige kinderen zijn visueel ingesteld, anderen leren door te doen, en weer anderen moeten het gewoon een paar keer horen. Door te begrijpen wat voor type leerling je kind is, wordt studeren niet alleen effectiever, maar ook veel leuker!

Zelfgestuurd Leren

De onafhankelijkheid die kinderen krijgen met de ‘leren leren methode’ bereidt ze voor op de toekomst. Ze worden niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, maar ontwikkelen ook de motivatie om nieuwe dingen te willen leren. Stel je voor hoe krachtig het is als je tiener zelf de controle heeft over zijn of haar eigen leerstijl!

Langetermijnvoordelen

Misschien wel het mooiste aan ‘leren leren’ is dat de voordelen verder gaan dan alleen de middelbare school. De vaardigheden die kinderen hierbij opdoen, zijn cruciaal voor hoger onderwijs en zelfs hun toekomstige carrière. Een student die weet hóe hij moet leren, is beter voorbereid op universitaire studies, beroepsopleidingen, en elke andere uitdaging die op hun pad komt.

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer ouders en docenten het belang van ‘leren leren’ inzien. Als we onze kinderen echt willen voorbereiden op een steeds sneller veranderende wereld, is het essentieel dat we ze niet alleen leren wat ze moeten weten, maar vooral hoe ze kunnen blijven leren.

Hoe Jij Als Ouder Kan Bijdragen Aan De ‘Leren Leren’ Vaardigheden Van Je Kind

Als ouder wil je niets liever dan je kind zien bloeien en het beste uit zichzelf halen, toch? Zeker wanneer het gaat om het schoolleven. Maar hoe kan je nu écht het verschil maken in hun leerproces? Laten we duiken in enkele tips die jou als ouder kunnen helpen om je kind te ondersteunen bij het ‘leren leren’.

Bied een Rustige Studieplek

Zorg voor een rustige en georganiseerde plek in huis waar je kind zich kan concentreren. Een ruimte zonder afleidingen zoals smartphones of televisie kan al wonderen doen.

Stel Samen Doelen

Praat met je kind over wat ze willen bereiken. Of het nu gaat om een bepaald cijfer of het begrijpen van een moeilijk onderwerp, doelen stellen kan motiverend werken.

Bespreek Verschillende Leermethoden

Niet iedereen leert op dezelfde manier. Experimenteer samen met verschillende ‘leren leren methodes’ om te ontdekken wat voor je kind het beste werkt.

Moedig Pauzes Aan

Aan één stuk door studeren, zonder pauze, werkt voor geen meter. Een korte wandeling, een snack of gewoon even niets doen kan helpen om daarna weer met frisse energie verder te gaan.

Wees Geduldig

Soms kan het even duren voordat je kind een nieuwe methode of vaardigheid onder de knie heeft. Geef niet op en blijf ze ondersteunen.

Stel vragen

  • Hoe doe je dat?
  • Kun je dat eens voor doen?
  • Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
  • Wil je me dat eens uitleggen

Dat zijn voorbeelden van vragen waar je mee kunt beginnen, maar vraag ook zeker door. We weten allemaal dat pubers de neiging hebben om zo kort mogelijk te antwoorden. Dus vraag lekker door als ze weer eens kort en bondig zijn.

Investeer in Extra Hulpmiddelen

Als je merkt dat je kind moeite heeft met ‘leren leren’, dan kan een beetje extra hulp wonderen doen. Onze online cursus ‘Leren leren’ is speciaal ontwikkeld om pubers te begeleiden in dit proces. Het geeft ze handvatten en inzichten in de beste methodes en technieken.

Als ouder speel je een cruciale rol in de educatieve reis van je kind. Door ze te ondersteunen en samen te werken aan hun ‘leren leren’ vaardigheden, leg je de basis voor een leven lang leren. En laten we eerlijk zijn, is dat niet een van de mooiste cadeaus die je je kind kan geven?

Hoe kun je als ouder helpen bij het 'Leren Leren'? | Learning is Power

Praktische Tools en Hulpbronnen Voor Effectief ‘Leren Leren’

Naast de nodige steun en begeleiding vanuit huis, zijn er talloze hulpmiddelen die het ‘leren leren’ proces kunnen ondersteunen. Met de moderne technologie van vandaag hebben we toegang tot apps, websites en andere bronnen die speciaal zijn ontworpen om het leerproces te vergemakkelijken. Hier zijn enkele aanbevolen tools die het proberen waard zijn:

Flashcard Apps

Apps zoals Anki en Quizlet maken het makkelijker om te herhalen en informatie te onthouden. Je kunt zelf kaarten maken of bestaande sets gebruiken.

Mindmapping Tools

Tools zoals MindMeister of XMind kunnen helpen bij het visualiseren van complexe onderwerpen en het leggen van verbanden.

Studieplanners

Apps zoals My Study Life of Todoist helpen bij het organiseren van studietijd, het bijhouden van deadlines en het plannen van pauzes.

Educatieve Video’s

Websites zoals Khan Academy of TED-Ed bieden diepgaande uitleg over verschillende onderwerpen in gemakkelijk te begrijpen videoformaten.

Online Communities

Forums zoals StudyWithMe of Discord studiegroepen kunnen zorgen voor motivatie, gedeelde hulpmiddelen en studietips.

Naast deze tools is het van belang om te beseffen dat een gestructureerde aanpak het verschil kan maken. Onze online cursus ‘Leren leren’ biedt bijvoorbeeld niet alleen inzicht in de theorie achter effectieve studietechnieken, maar ook praktische oefeningen en technieken. Het is een bron van uitgebreide informatie, perfect afgestemd op de behoeften van middelbare scholieren en hun ouders.

In een wereld waarin informatie overal en altijd beschikbaar is, is het ‘hoe’ je leert net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan ‘wat’ je leert. Door gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen en bronnen kan het ‘leren leren’ proces soepeler en efficiënter verlopen.

Nog één keer in het kort

Op de moderne middelbare school, waarin informatie snel verandert en de wereld steeds complexer wordt, is de vaardigheid ‘leren leren’ van onschatbare waarde. Het gaat niet langer alleen om het onthouden van feiten en data. Het gaat om het begrijpen, het verbinden van ideeën en het aanpassen aan nieuwe informatie. Wat we vandaag leren, kan morgen alweer veranderd zijn. Daarom is het zo belangrijk dat onze kinderen leren hóé te leren.

‘Wat is leren leren?’ mag dan wel een simpele vraag lijken, het antwoord heeft diepgaande gevolgen voor de toekomst van onze kinderen. Het stelt hen in staat om kritisch te denken, zich aan te passen aan veranderingen en voorbereid te zijn op een wereld die constant in beweging is.

Als ouders hebben we een unieke rol en verantwoordelijkheid om onze kinderen te ondersteunen in dit proces. Door het belang van de ‘leren leren methode’ te erkennen en de beschikbare hulpbronnen te gebruiken, kunnen we ervoor zorgen dat ze niet alleen slagen op school, maar ook in het leven.

Laten we samen de stap zetten om ‘leren leren’ op de voorgrond van educatie te plaatsen. Onze kinderen verdienen het beste onderwijs en de beste tools om te floreren in een steeds veranderende wereld.

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!