Hoe kun je sneller leren?

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Hoe kun je sneller leren?

Duik je in een nieuwe berg informatie en vraag je je af hoe je die zo snel mogelijk begrijpt en onthoudt? Dan zit je hier goed. Het geheim om vliegensvlug iets nieuws te leren, ligt niet in het eindeloos doorlezen van elke pagina in je boek. Nee, het draait allemaal om slimme strategieën die je helpen de belangrijkste punten te vinden. 

Begin met het identificeren van wat echt belangrijk is. Wat zijn de kernideeën van wat je probeert te leren? Door je te focussen op deze punten, verspil je geen tijd aan de randzaken en maak je effectiever gebruik van je leertijd.

Nu komt het leuke deel: aantekeningen maken! Maar niet zomaar aantekeningen. We hebben het over het soort aantekeningen dat je helpt informatie overzichtelijk te maken. Hoe? Door te samenvatten. Of je nu kiest voor het traditionele pen en papier of de digitale weg inslaat, zorg ervoor dat je samenvattingen maakt waarin de kernpunten centraal staan. Dit helpt je niet alleen om de stof beter te begrijpen, maar ook om deze langer te onthouden.

Wil je weten hoe je goede aantekeningen maakt? In deze blog post helpen we je daarmee!

Vergeet ook de kracht van visuele hulpmiddelen niet. Mindmaps zijn fantastisch voor het leggen van verbanden tussen verschillende ideeën en onderwerpen, en maken het leren een stuk makkelijker. Plus, ze zijn geweldig voor een snelle herhaling, voordat je een toets gaat maken.

Stel je voor: in plaats van alleen maar te luisteren en te hopen dat de kennis blijft hangen, duik je diep in de stof en weet je zeker dat je alles begrijpt en onthoudt. Dat is de kracht van actief leren.

Je stelt vragen, voert discussies, en misschien wel het beste van alles, je legt het uit aan iemand anders. 

Dit is waar bijvoorbeeld de Feynman-techniek, een superkrachtige leermethode, om de hoek komt kijken. Hierbij breek je complexe onderwerpen af tot hun kern en leg je de stof zó uit aan iemand anders, dat zelfs een 5-jarige het zou begrijpen. 

Zoveel mogelijk in korte tijd leren, doe je door ten eerste een goede planning te maken. 

Als tweede pak je de Pomodoro-techniek erbij: hiermee snijdt je je leertijd in korte, scherpe sessies van 25 minuten, met pauzes van 5 minuten tussendoor. Hierdoor blijven je hersenen op hun piek presteren. 

Als derde en laatste, moet je je focussen op de belangrijkste onderdelen van de stof. Verdoe niet teveel tijd aan randzaken. Maak de stof overzichtelijk en focus op de kern.

Hoe kun je sneller leren? 12 tips om sneller en beter te leren

Organisatie is key. Door je leersessies van tevoren in te plannen, creëer je structuur en voorkom je stress.

Creatieve geheugensteuntjes of acroniemen helpen bij het onthouden van complexe informatie. Maak het leren leuker en effectiever.

Door onderwerpen ieder half uur af te wisselen, houd je je brein alert en voorkom je verveling en mentale vermoeidheid.

Door jezelf regelmatig te testen, krijg je inzicht in wat je al beheerst en wat nog extra aandacht nodig heeft.

Als je iets aan een ander kunt uitleggen, betekent het dat je het zelf goed begrijpt. Deze methode versterkt je kennis en zelfvertrouwen.

Beweging bevordert de doorbloeding, inclusief naar je brein, hierdoor leer je beter én sneller.

Vereenvoudig de stof door deze in je eigen woorden uit te leggen, zorg er hierbij voor dat zelfs een 5-jarige het zou begrijpen. Maak het dus zo simpel mogelijk, zonder de essentie van de stof te vergeten.

Het stellen van duidelijke, haalbare doelen houdt je gemotiveerd. Een kleine beloning na het behalen van een doel werkt stimulerend.

Herhalen is de moeder van alle kennis. Door stof op verschillende momenten te herhalen, blijft de kennis beter in je geheugen hangen.

De juiste achtergrondgeluiden kunnen afleiding verminderen en je concentratie verhogen. Gebruik alleen muziek zonder tekst, bijvoorbeeld ‘white noice’.

Genoeg slaap is heel erg belangrijk voor het verwerken en onthouden van nieuwe informatie.

Gezonde voeding heeft een directe impact op je hersenen. Voed je lichaam én je brein met de juiste brandstof.

Door deze tips toe te passen tijdens het leren, kun je je studievaardigheden verbeteren en je leerdoelen sneller bereiken. Vergeet niet, onze cursus ‘Leren Leren’ helpt je hier nog veel beter bij, maar daarover hier onder meer.

Om echt de kneepjes van het leren onder de knie te krijgen, is het cruciaal om een leermethode te vinden die past als een handschoen. Dit betekent dat je moet duiken in een verscheidenheid aan technieken en tools – denk aan flashcards, mindmaps, of de Pomodoro-techniek – om te ontdekken welke jou als een sleutel in het slot past. Door te experimenteren met deze verschillende strategieën kun je ontdekken welke het meest resoneren met jouw manier van informatie verwerken. Dus pak die aantekeningen erbij, zet jezelf aan het werk, en ontrafel de methode die jouw leren naar een hoger niveau tilt!

Ben jij een leerling die opzoek is naar een manier om makkelijker en beter te leren? Of ben je een ouder die zijn/haar kind wil helpen met halen van betere cijfers? We’ve got you!

Wij helpen middelbare scholieren met het verbeteren van hun schoolresultaten. Hoe we dat doen? Door ze te leren, hoe ze het beste kunnen leren. ‘Leren Leren’ noemen we dat. 

We bespreken alle leermethoden en -strategieën waarvan bewezen is dat ze werken op school. Vervolgens helpen we iedere individuele leerling met het implementeren van die leermethoden en -strategieën in hun eigen leerstijl. Op die manier creëren ze namelijk een leerstijl die perfect bij ze past. 

Iedere leerling is namelijk anders en iedere leerling leert daarom op zijn of haar eigen manier. Op school wordt meer een ‘one-size-fits-all’ aanpak gebruikt. Waarbij er te weinig naar de behoeften en vaardigheden van de individuele leerling wordt gekeken. 

Wij doen dat dus anders! Wil je meer informatie over hoe we dat doen? Dan vind je die informatie hier. Wil je weten welke pakketten we aanbieden? Dan check je dat hier.

Wij helpen je met het verbeteren van je cijfers, het verhogen van je zelfvertrouwen en het verlagen van die vervelende stress door school! Geloof je ons niet? Lees dan de reviews van onze cursisten (en hun ouders).

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!