Hoe maak je goede aantekeningen?

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Hoe maak je goede aantekeningen?

Het is slim om aantekeningen maken tijdens de les bijvoorbeeld, omdat je hierdoor actief leert.

Wanneer je aantekeningen maakt, neem je niet alleen de rol van toeschouwer, maar word je actief betrokken bij het leerproces. Het is het verschil tussen passief door je lesstof bladeren en jezelf echt onderdompelen in de informatie. 

Door in je eigen woorden samen te vatten wat je leest of hoort, dwing je jezelf om de informatie echt te verwerken en te begrijpen. Dit maakt aantekeningen maken een heel belangrijke stap in je leerproces. Je activeert hiermee verschillende delen van je brein, waardoor je de stof beter onthoudt. Bovendien wordt het herhalen van de stof een stuk makkelijker met goed gestructureerde aantekeningen. 

Er is geen overduidelijk betere keuze bij deze vraag. Digitale aantekeningen hebben een aantal grote voordelen. Je kunt bijvoorbeeld veel sneller aantekeningen maken en je kunt makkelijker terugzoeken in je aantekeningen. Een nadeel van digitale aantekeningen is dat je sneller afgeleid wordt.

Aan de andere kant heeft onderzoek uitgewezen dat je de stof een klein beetje beter onthoudt als je aantekeningen op papier maakt. 

Ook het soort aantekeningen kan verschil maken. Wiskunde, natuurkunde of scheikunde aantekeningen kunnen, door formules bijvoorbeeld, moeilijker digitaal te maken zijn.

Maar uiteindelijk gaat het vooral om jouw persoonlijke voorkeur. Vind je het fijner om aantekeningen op papier te maken? Dan doe je dat. Anders maak je ze lekker digitaal.

Hoe maak je goede aantekeningen? Stappenplan voor het maken van goede aantekeningen.

Voordat je begint, vraag jezelf af: “Wat wil ik bereiken met mijn aantekeningen?” Het kan zijn dat je de stof beter wilt begrijpen, misschien moet je je voorbereiden op een toets, of wil je een samenvatting maken om later snel te kunnen herhalen.

Beslis of je digitaal wilt gaan (tablet, laptop) of traditioneel blijft (pen en papier). Deze keuze hangt af van je voorkeur, het soort informatie, en hoe je van plan bent de aantekeningen te gebruiken.

Wees volledig aanwezig tijdens het maken van aantekeningen. Markeer de belangrijkste punten, noteer vragen die in je opkomen en zorg dat je betrokken bent bij de les.

Selecteer een methode die past bij je leerstijl en doel. De Cornell-methode biedt structuur, terwijl mindmaps ideaal zijn voor visuele leerlingen die de relaties tussen ideeën willen zien.

Wil je weten hoe je de Cornell-methode gebruikt? Dat leren we je hier.

Wil je een mindmap van de stof maken? Download hier dan GRATIS onze ‘Mindmap Templates’ om je op weg te helpen!

Gebruik kleuren, symbolen en diagrammen in je aantekeningen. Dit helpt niet alleen bij het organiseren van informatie, maar maakt je aantekeningen ook makkelijker te onthouden.

Neem regelmatig de tijd om je aantekeningen door te nemen en te verfijnen. Dit helpt je om belangrijke informatie beter te begrijpen en onthouden.

Zet de theorie om in praktijk. Door wat je leert regelmatig toe te passen en te herhalen, stuur je de kennis naar je langetermijngeheugen.

Onthoud dat aantekeningen maken meer is dan alleen woorden op papier zetten; het is een actief leerproces. Door dit stappenplan te volgen, maak je aantekeningen maken makkelijk en een leer je een vaardigheid die je helpt slimmer te leren en te onthouden. 

Ben jij een leerling die opzoek is naar een manier om makkelijker en beter te leren? Of ben je een ouder die zijn/haar kind wil helpen met halen van betere cijfers? We’ve got you!

Wij helpen middelbare scholieren met het verbeteren van hun schoolresultaten. Hoe we dat doen? Door ze te leren, hoe ze het beste kunnen leren. ‘Leren Leren’ noemen we dat. 

We bespreken alle leermethoden en -strategieën waarvan bewezen is dat ze werken op school. Vervolgens helpen we iedere individuele leerling met het implementeren van die leermethoden en -strategieën in hun eigen leerstijl. Op die manier creëren ze namelijk een leerstijl die perfect bij ze past. 

Iedere leerling is namelijk anders en iedere leerling leert daarom op zijn of haar eigen manier. Op school wordt meer een ‘one-size-fits-all’ aanpak gebruikt. Waarbij er te weinig naar de behoeften en vaardigheden van de individuele leerling wordt gekeken. 

Wij doen dat dus anders! Wil je meer informatie over hoe we dat doen? Dan vind je die informatie hier. Wil je weten welke pakketten we aanbieden? Dan check je dat hier.

Wij helpen je met het verbeteren van je cijfers, het verhogen van je zelfvertrouwen en het verlagen van die vervelende stress door school! Geloof je ons niet? Lees dan de reviews van onze cursisten (en hun ouders).

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!