Makkelijker leren? Dit zijn de beste leermethoden!

BLOG DELEN:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Makkelijker leren? Dit zijn de beste leermethoden!

In de zoektocht naar goede cijfers, stuiten we vaak op de vraag: “Wat zijn de beste leermethoden?” Er is helaas geen one-size-fits-all oplossing, maar er zijn zeker een paar methoden die uitblinken. Deze zijn niet alleen geweldig voor tieners die moeten leren voor de komende toets, maar ook voor ouders en leraren die hen hierin willen begeleiden. 

Laten we eens duiken in de top vijf leermethoden die zullen helpen het leren een stuk makkelijker te maken: 

Stel je voor, in plaats van een marathonstudie de avond voor de toets, verdeel je je studietijd over verschillende dagen of zelfs weken. Dit wordt gespreid studeren genoemd en het is de sleutel tot het onthouden van stof op de lange termijn. Door informatie in meerdere, kortere sessies te herhalen, help je je brein de vergeetcurve van Ebbinghaus te omzeilen, waardoor informatie langer blijft hangen.

Ooit gehoord van de magie van flashcards? Dat is actief ophalen in actie. In plaats van passief door je aantekeningen te bladeren, daagt deze methode je uit om informatie actief uit je geheugen te trekken. Het resultaat? Een dieper begrip en een betere herinnering van de stof.

Schrijf een begrip, woord of term aan de ene kant van een kaartje en het antwoord aan de andere kant. Pak vervolgens steeds een kaartje en probeer het goede antwoord te vinden.

‘Waarom werkt dit zo?’, ‘Hoe komt dat?’, ‘Wat betekent dit?’ enzovoort.

Door jezelf deze simpele vraag te stellen over de stof die je leert, ben je actief met de stof bezig. Je daagt jezelf uit en begrijpt en onthoudt de stof hierdoor véél beter. Deze methode stimuleert je om verbanden te leggen tussen nieuwe informatie en wat je al weet, wat leidt tot een beter begrip van de stof.

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de stof bijvoorbeeld aan jezelf uitleggen. Dat betekent dat je de stof eigenlijk zo simpel mogelijk samenvat in je eigen woorden.

Maar wat nog beter werkt, is de stof uitleggen aan iemand anders. Als je de stof bijvoorbeeld aan een van je klasgenoten uitlegt, dan sla je twee vliegen in één klap. Jij test namelijk je kennis over het onderwerp, en je klasgenoot komt ook meer te weten over de stof die jullie moeten leren.

Als je de stof uitlegt, is het belangrijk dat je dat zo simpel mogelijk doet. Een goede richtlijn is de stof zó uitleggen, dat zelfs een 5-jarige het zou begrijpen.

Wissel op tijd af van vak of onderwerp. Begin na maximaal 1 uur met het leren van een ander vak óf een ander onderwerp van hetzelfde vak.

Ben je bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras aan het leren voor wiskunde? Stop daar dan na een uur mee. Vervolgens kun je een ander onderwerp van wiskunde gaan leren, of je begint met het leren voor een ander vak.

Door af te wisselen, verhoog je je concentratie. Je hersenen moeten zich namelijk weer even schakelen tussen de onderwerpen, waardoor je de stof die je leert beter begrijpt en onthoudt.

Wat zijn de beste leermethoden?

Bij de vraag ‘Wat zijn de beste leermethoden?’, is het belangrijk dat je weet dat er geen leermethode is die voor iedereen werkt. Het draait allemaal om het ontdekken van wat klikt voor jou of je kind. 

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leermethoden voor jou als een trein werken, terwijl anderen juist totaal niet lijken aan te sluiten? Dit kan alles te maken hebben met persoonlijke leerstijlen en voorkeuren.

David Kolb introduceerde een model dat vier leerstijlen onderscheidt: de doener, de denker, de dromer en de beslisser. Elk van deze stijlen benadert het leerproces op een unieke manier. De truc is om te experimenteren met verschillende leermethoden die passen bij deze stijlen en te observeren welke methode het beste resultaat geeft. Misschien vindt je het heerlijk om praktisch aan de slag te gaan (de doener), of misschien bloei je juist op wanneer je de tijd krijgen om over de stof na te denken en deze te verbinden met wat je al weet (de denker).

Het kiezen van de juiste leermethode is dus een persoonlijke reis, een ontdekkingsreis naar wat het beste past bij jouw manier van informatie verwerken. Door dit avontuur van ‘trial and error’ ontdek je niet alleen de beste leermethoden, maar leer je ook veel over jezelf of je kind.

Ben jij een leerling die opzoek is naar een manier om makkelijker en beter te leren? Of ben je een ouder die zijn/haar kind wil helpen met halen van betere cijfers? We’ve got you!

Wij helpen middelbare scholieren met het verbeteren van hun schoolresultaten. Hoe we dat doen? Door ze te leren, hoe ze het beste kunnen leren. ‘Leren Leren’ noemen we dat. 

We bespreken alle leermethoden en -strategieën waarvan bewezen is dat ze werken op school. Vervolgens helpen we iedere individuele leerling met het implementeren van die leermethoden en -strategieën in hun eigen leerstijl. Op die manier creëren ze namelijk een leerstijl die perfect bij ze past. 

Iedere leerling is namelijk anders en iedere leerling leert daarom op zijn of haar eigen manier. Op school wordt meer een ‘one-size-fits-all’ aanpak gebruikt. Waarbij er te weinig naar de behoeften en vaardigheden van de individuele leerling wordt gekeken. 

Wij doen dat dus anders! Wil je meer informatie over hoe we dat doen? Dan vind je die informatie hier. Wil je weten welke pakketten we aanbieden? Dan check je dat hier.

Wij helpen je met het verbeteren van je cijfers, het verhogen van je zelfvertrouwen en het verlagen van die vervelende stress door school! Geloof je ons niet? Lees dan de reviews van onze cursisten (en hun ouders).

Als we het hebben over ‘Wat zijn de beste leermethoden?’, duiken er altijd een paar vragen op die iedereen lijkt te stellen. Laten we eens duiken in enkele van deze vragen, en proberen ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Ah, de eeuwige strijd tussen scherm en papier. Beide methoden hebben hun eigen charmes en uitdagingen. Digitaal leren kan interactiever zijn en biedt oneindige mogelijkheden om informatie te verkennen. Plus, het is super handig voor het opzoeken van informatie ‘on-the-go’. 

Traditioneel leren, met boeken en notitieblokken, is dan weer geweldig voor diepe focus en minimale afleiding. De keuze hangt echt af van wat het beste bij jouw leerstijl past en wat jij het fijnst vindt.

Het hangt echt af van de methode die je kiest, hoe consistent je bent en natuurlijk, wat je probeert te leren. Sommige methoden zoals actief ophalen (jezelf overhoren) kunnen vrij snel resultaten opleveren, vooral als het gaat om feitenkennis. Maar voor complexere vaardigheden kan het langer duren.

Super dat je betrokken bent! Begin met te ontdekken wat hun favoriete manier van leren is. Zijn ze visueel ingesteld, auditief, of misschien kinesthetisch? Help ze vervolgens met het opzetten van een gestructureerde leerroutine die past bij hun voorkeuren. Vergeet niet, positieve bekrachtiging doet wonderen. Vier de kleine overwinningen samen.

Kom je er zelf niet uit? Dan helpen wij je graag.

Als je je ooit hebt afgevraagd “Wat zijn de beste leermethoden?”, ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat er geen one-size-fits-all antwoord is op deze vraag, maar sommige strategieën springen er wel uit. Bijvoorbeeld, actief leren – waarbij je jezelf test of de stof aan anderen uitlegt – blijkt keer op keer effectief. 

Maar, en dit is cruciaal, de meest effectieve methode hangt ook af van wie je bent, wat je leert en zelfs wanneer je leert. 

Wetenschappelijk onderzoek benadrukt het belang van actief leren – denk aan zelftoetsing en gespreid studeren – om de stof optimaal te begrijpen en onthouden. Maar iedere leerling is anders, dus als we praten over “Wat zijn de beste leermethoden?”, is de sleutel het vinden van een aanpak die past bij jouw persoonlijke leerstijl.

Door actief te leren. Denk aan een mix van gespreid leren om de kennis beter te laten bezinken en actieve herhaling door middel van (zelf)overhoring om het geheugen scherp te houden. Laat je kind ook de stof uitleggen alsof hij of zij de leraar is. Dit activeert niet alleen het begrip, maar verankert de kennis ook dieper. 

Over Tim

Het is mijn passie om tieners en hun ouders te begeleiden tijdens de middelbare schooltijd.

Samen werken we aan betere cijfers, meer zelfvertrouwen en minder stress!